QL Verso – EFQM menestysanalyysi
QL Verso on EFQM2024 -kriteeristöön perustuva henkilöstöä osallistava ja johtajuutta tukeva työkalu pk-yritysten kehittämiseen.
- Onko yritystoiminnan suunta oikea ja strategia selkeä?
- Toimitaanko niin kuin on suunniteltu?
- Ovatko tulokset tavoitteiden mukaisia?
- Onko jatkuvan menestymisen suunnitelma jo kunnossa?
QL Verso antaa vastauksia!
- Analysoi liiketoiminnan suunnittelun, toiminnan ja tulosten nykytilaa
- Raportoi menestystekijät ja kehityskohteet EFQM2024 -viitekehyksessä
- Tuottaa kehitys- ja rahoitussuunnitelman menestykseen
Suunniteltu kehittämisen vaikuttavuuden arviointityökaluksi.
QL Verso innostaa kaikkia osallistamalla
- Koostuu jatkuvan parantamisen Plan-Do-Check-Act (PDCA) -syklin mukaisesti neljästä arviointimoduulista.
- FOKUS, DUUNI, OSUMA ja SUKSEE -moduulit toteutetaan vaiheittain edeten yrityksen arkeen ja kehitysvaiheeseen sovittaen.
- Analyysin työpajojen toteutus hybridinä tai kokonaan digitaalisesti verkossa tekoälyä hyödyntävää Howspace -kehitysalustaa käyttäen.
- Toteutus on osallistujille joustavasti paikasta riippumaton
- Osallistujien näkemyksiin perustuvan analyysin perusteella löydetään liiketoiminnan vahvuudet ja kehityskohteet.
- QL Verso menestysanalyysin raportin näkökulma on EFQM2024 -kriteeristö, jonka pohjalta laaditaan yhdessä yrityksen menestystavoitteisiin sopiva kehitys- ja sen rahoitusohjelma.
- Toteutusaikataulu jaksotetaan yrityksen nykytilaan sopivaksi yhdessä yrityksen johdon, koko henkilöstön tai muun sopivan osallistujajoukon kesken.
QL verso toteutuu jatkuvan parantamisen PDCA-vaiheiden mukaan
Verson neljä moduulia FOKUS, DUUNI, OSUMA ja SUKSEE voidaan toteuttaa kukin erillisinä organisaation tai yrityksen kokoon ja kehitysvaiheeseen sovittaen. Kunkin moduulin analyysin välissä pidetään kehitystyöpaja, jossa yhdessä osallistujien kanssa luodaan yhteisymmärrys arvioinnin tuloksista.
Jos moduulin toteuttamisen tulokset eivät täytä odotuksia niin organisaatiossa on hyvä toteuttaa kehitystoimia, joiden pohjalta seuraavien moduulien toteuttamista on järkevää jatkaa.
FOKUS-MODUULI ARVIOI osallistujien STRATEGIATIETOISUUTTA
Tämä Verson PDCA:n Plan-vaiheen moduuli antaa arvion siitä, miten osallistujat ymmärtävät organisaation suunnitelmia. Onko yritystoiminnan suunta oikea ja strategia selkeä?
- Tiedän, mikä on toimintamme on tarkoitus, visio ja tavoitteet, miten olemme suunnitelleet toimivamme.
Tieto osallistujien strategiatietoisuudesta kertoo, miten toimintaa on organisaatiossa suunniteltu ja tarkoitus toteuttaa.
Jos tässä on aukkoja, niin moduulin arviointityöpajassa päätetään mahdollisista kehitystoimista ennen jatkoa.
DUUNI-moduuli arvioi osallistujien SUUNNITELMIEN MUKAISTA TOIMINTAA
Tämä Verson DO-vaiheen moduuli antaa arvion siitä, miten osallistujat kokevat toiminnan suunnitelmallisuuden, miten toimintakulttuuri toteutuu käytännössä ja on osallistujalla mahdollisuudet onnistua työssään.
- Tiedän, miten tavoitteet saavutetaan ja toimin itse sovitusti suunnitelmien mukaan.
Tieto arviointiin osallistuvien suunnitelmien mukaisesta toiminnasta, organisaatiokulttuurin toimivuudesta, jokaisen onnistumisen mahdollisuuksista ja sitoutumisesta kertoo johtajuudesta ja johtamisjärjestelmän tilasta.
Jos eri arviointiin osallistuvien käsitykset toimintatavoista poikkeavat, niin kehityskohteet löytyvät toimintatapojen yhtenäistämisestä. Moduulin arviointityöpajassa päätetään mahdollisista kehitystoimista ennen jatkoa.
OSUMA- moduuli arvioi osallistujien TULOS- JA TAVOITETIETOISUUttaTämä
Verson CHECK-vaiheen moduuli antaa arvion siitä, miten osallistujat tietävät onnistuneensa tavoitteidensa saavuttamisessa ja miten koko organisaatio menestyy.
- Tiedän, miten olen onnistunut ja mihin suuntaan kehitymme.
Tieto tuloksista kertoo organisaation suorituskyvystä ja suoraan tehokkuudesta. Trendit tuloksien seurannassa paljastavat, miten systemaattista suorituskyvyn ohjaaminen on.
Jos tulokset eivät ole tyydyttäviä, niin on hyvä pohtia missä on pullonkauloja ja ongelmien juurisyitä ja lähteä kehitystoiminnalla poistamaan niitä. Tämänkin moduulin arviointityöpajassa päätetään mahdollisista kehitystoimista ennen jatkoa.
SUKSEE-moduulin mukaisesti luodaan MENESTYS
Tässä Verson Act-vaiheen moduulissa pohditaan organisaation strategisiin valintoihin liittyviä uudistuksia. Analyysin vahvuuksista ja kehityskohteista johdettu uusi strategia ja sen toteutussuunnitelma on organisaation roadmap menestykseen.
Kehittämisen painopisteeksi voi muodostua vaikkapa organisaatiokulttuurin johtajuuden kehittäminen, Ihmisten ja osaamisten valmentaminen tai vaikkapa koko organisaatioarkkitehtuurin uudistaminen.
Kehityskohteita voivat olla myös investoinnit uusiin koneisiin, laitteisiin, toimitiloihin tai teknologiohin. QL Rahoitusnavigaattorin avulla voimme löytää näillekin sopivat yritystuet ja rahoituskanavat.
Juuri oikeat ratkaisut organosaatioillesi
Missiomme on luoda kestävää arvoa organisaatioihin. Räätälöimme palvelumme aina juuri sinun organisaation arvon kasvattamiseksi. Jos et tarkkaan tiedä mitä olet hakemassa, mutta jokin vain ei toimi, ole yhteydessä ja selvitetään asia yhdessä!